2013. február 10., vasárnap

Elhunyt Kézdy György

Hosszan tartó betegség után, tegnap hajnalban elhunyt Kézdy György Jászai Mari-díjas színművész. 77 évet élt.

Kézdy György (2010. november 12., Vajk-sziget)

     Kézdy György alig két éve, 2010. novemberében, egy sokáig lappangó, ám akkoriban mégis kereskedelmi forgalomba került hangfelvétel, a János vitéz lemezbemutatója ürügyén látogatott iskolánkba. A jelenlévő alsó tagozatos kisdiákokhoz igazítva szavait egy órán keresztül mesélt életének és pályájának meghatározó eseményeiről, igazodási pontot nyújtó tapasztalatairól. Beszélt Orbán Ottóhoz fűződő barátságáról, és felidézte Lázár Ervinnel történt első, anekdotába illő találkozását – egy ugyancsak életre szóló barátság kezdetét. 
     A gyerekekhez fordulva hangsúlyozta a tanulás és a versmondás fontosságát, beszámolt a színészi munka dolgos hétköznapjairól, de a színpadon átélt ünnepi pillanatokról is.
     Ilyen ünnepi pillanatnak a hallgatóság is részese lehetett akkor: Kézdy György részletet olvasott fel Petőfi elbeszélő költeményéből, és elszavalta Zelk Zoltán Ákombákom című versét is. 


     A Vajk-sziget szeretettel emlékezik egykori vendégére. Az irgalomteli Isten adjon Neki igaz nyugalmat az isteni jelenlét szárnyai alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése