2012. február 12., vasárnap

Ősvilági kalandok

Sokan vagyunk, akik e jégkorszaki hideg elől szívesen bújunk egy könyv mögé. Az alábbiakban három őskori történetet ajánlok - fedezék gyanánt.

Ifjúkorom visszatérő olvasmánya volt Szentiványi Jenő A kőbaltás ember című történelmi (vagy történelem előtti) regénye. Kedvessé tette előttem - az izgalmas cselekményen túl -, hogy kőkorszaki hősei a Kárpát-medence érintetlen tájain küzdenek a túlélésért; barlangi medvével, kardfogú tigrissel, emberekkel, a természettel.
Szentiványi az író szabadságával, de a tudós alaposságával is vezeti szereplőit az ismerős vidékeken. Mindig is úgy éreztem, hogy Ge-og és társai méltó megszemélyesítői úttörő elődeinknek.



1980-ban jelentkezett a mára hat részesre duzzadt regényciklus, A Föld gyermekei első darabjával az amerikai Jean M. Auel. Az írónő, aki öt gyermek édesanyja és négy egyetem díszdoktora, valódi világsikert ért el A Barlangi Medve népével; 45 milliót adtak el a teljes szériából, Magyarországon is jégkorszaki bestsellerként kínálja az Ulpius. (Középiskolás kortól javaslom, esetleg közös családi olvasásra.) 

Daryl Hannah Ayla szerepében
A paleolit román 30 ezer évvel ezelőtt játszódik. A cro-magnoni Ayla egy földrengés során elveszíti családját. Az alig ötesztendős leányt Neander-völgyi törzs fogadja be. E húszegynéhány ember mindennapjait meséli el az írónő; hasonlóan Szentiványihoz, regényes elemeket keverve a történelem tényeivel. ¸
A Föld gyermekeinek eddig két epizódja jelent meg magyarul. A Lovak Völgye után idén májusra várható a harmadik kötet, A mamutvadászok címmel.
A Barlangi Medve népe amúgy mozifilmként is létezik. Auel könyvét 1986-ban vitte filmre Michael Chapman. A főszerepet Daryl Hannah játszotta., de a feldolgozás ennél több szót nem is érdemel: aki teheti, maradjon az írott változatnál.


Az Afrikában született, de Angliában nevelkedett Michelle Paver is járt a Kárpátokban. Meg Norvégiában, Izlandon, Lappföldön, Amerikában. Az utazásai során szerzett élmények és tapasztalatok öltenek formát az Ősidők krónikái című sorozat első darabjában, a Farkastesvér című könyvben.
A regény Északnyugat-Európában játszódik, néhány ezer évvel a jégkorszak után. A főszereplő, Torak, 12 éves. Apját egy óriási medve - valójában egy démon - ölte meg, amely minden áldozatával egyre erősebb és erősebb lesz. El kell tehát pusztítani, amíg lehet, és ez a feladat a fiúra vár. Két segítőtársa akad: egy fiatal lány, Renn, és egy farkaskölyök. Ezt a farkast követi a két embergyerek erdőkön, gleccsereken át a végső összecsapás felé. Oda, ahol a jónak győznie kell a gonoszság felett. A Farkastestvért Magyarországon a Cephalion adta ki, amely a sorozat további részeivel, nyilván üzleti okokból, adós maradt. Nagy kár, mert a könyv jó. Külföldön milliós példányszámban keltek el az időközben hatrészesre duzzadt regényfolyam kötetei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése