2012. február 3., péntek

Andersen-díjas írók


Andersen

A dán meseíró, Hans Christian Andersen nevét viselő díjat a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY)  alapította 1956-ban. (A szerzőket kezdettől, az illusztrátorokat 1966 óta jutalmazzák.) Ez a legrangosabb gyermekirodalmi kitüntetés; gyakran "Kis Nobel-díjként" emlegetik. Jelentőségét növeli, hogy csak kétévente, az esedékes IBBY Kongresszus alkalmával osztják ki, s hogy Dánia királynője a védnöke. 

A jelölteket a Tanács nemzeti szervezetei ajánlják, és a szakértőkből álló zsűri e jelöltek közül választja ki a végső győztest. Így lesz ez idén is: ezúttal 27 író és 30 szerző neve szerepel a listán. (Magyar, sajnos, nincs közöttük, de a névsort érdemes végigböngészni.) 

A  korábbi  kitüntetettek között számos klasszikusnak számító, Magyarországon is népszerű alkotót találunk. Andersen-díjas többek között Astrid Lindgren,  Erich Kästner, Gianni Rodari és Christine Nöstlinger is. 

Az IBBY honlapján valamennyi eddigi győztes neve olvasható, könyvtárunkban pedig egyre gazdagabb a kínálat az érintett szerzők műveiből. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése