2020. március 24., kedd

Modern idők

Sokakat fűznek felejthetetlen emlékek régi iskolaépületeinkhez, de kétségtelen, hogy a Vajk utcai telephely átadása nagy előrelépést jelentett. Erről beszélt dr. Horváth Attila tanár úr is a Köznevelés című lapnak 1985-ben. 


Az oktatási hetilap 1985. május 3-án megjelent számában (41. évfolyam/18.) közölte T. Puskás Ildikó összeállítását Vélemények a szaktantermekről címmel. Az iskolánkban kialakult korai gyakorlatról  mesélt egykori munkatársunk: 

"A XVVIII. kerület Kond utcai általános iskola tanulói idén új épületbe költöztek, kabinetrendszerben tanulnak. Horváth Attila tanár szerint az eddigi, a tanárt és a diákot egyaránt fárasztó váltott tanítás helyébe lépett a korszerűbb, a szaktantermi oktatás.


Horváth Attila Kisinócon
(a képet Boros István osztotta meg az öregdiákok Facebook-csoportjában)


— A kabinet egyben az eszközök gyűjtőhelye is — mondja a kolléga —, ezáltal itt könnyebb a tanár munkája. Nem kényszerül a tanítás kezdete előtt vagy a szünetekben térképet, rádiót, írásvetítőt keresni, cipelni. De a kényelmen kívül más haszna is van. Tavaly részt vettem egy Vizsgálatban, melyet az Országos Pedagógiai Intézet végzett. Kérdezőbiztosként sok iskolában megfordultam. Az adatok értékelése még tart, de az már most látható, hogy a tanulók tudásából nyugodtan következtethetünk a szakterem színvonalára, felszereltségére. Kiderült e vizsgálatból továbbá, hogy száz szakterem közül harminc ál szakterem. Vagyis csak a nevében az, felszereltsége nem üt el a hagyományos tantermekétől. De kabinet és kabinet között is nagyok a különbségek, a jól felszereltek nem mindegyikében folyik komoly műhelymunka, annak ellenére, hogy a lehetőségek megvannak hozzá. Ebből is látszik, hogy mennyi minden múlik a tanár személyiségén, felkészültségén, rátermettségén. 
A szaktantermi oktatás kényszerű velejárójának látszik a táskacipelés, a vándorlás. Ez esetenként jó szervezéssel elkerülhető. A szakterem alkalmas arra, hogy benne tankönyveket, albumokat, képeket tároljanak a gyerekek. Ezeket az eszközöket nem kell magukkal vinni az óra végén." 


A teljes cikk:

Képtalálatok a következőre: pdf








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése